Gerekçeli karar kaç günde yazılır?
Ceza mahkemesince görülen davalarda, gerekçeli kararın hükmün açıklanmasından itibaren 15 gün içinde hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin yetki alanına giren davalarda gerekçeli kararın hazırlanması için son tarih bir aydır. Bu son tarih, idari ve mali mahkemeler tarafından da bir ay olarak belirlenir.
Gerekçeli karar yazmak kimin görevi?
Ancak Anayasa’nın 141. maddesinin üçüncü fıkrasında “Bütün mahkemelerin bütün kararları gerekçeli olarak yazılır.” denilmektedir. Bu hüküm, mahkemelere kararlarının gerekçesini gösterme yükümlülüğü getirmiştir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Gerekçeli kararın tebliği için başvuru gerekli midir? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın tebliği için özel bir başvuru gerekli değildir. Hukuki işlemlerde mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara iletmekle yükümlüdür.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılıp yayımlanmasından itibaren en geç bir ay içinde yayımlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine bildirim yapılmasını isteyen kişi, bildirimin masraflarını karşılamak zorundadır.
Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne yapılır?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi edinir. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Gerekçeli karar yazılmak zorunda mı?
Tüm mahkemelerin gerekçeli karar vermesi zorunludur. Bu zorunluluk Anayasa’nın 141/3. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “tüm mahkemelerin tüm kararları gerekçeli olarak kaydedilir.” Mahkemede gerekçeli karar olmadan verilen bir kararın açıklanması iptal sebebidir.
Gerekçeli karar nasıl olmalı?
Yargıtay kararlarına göre gerekçenin, hükümle illiyet bağı kurmaya yeterli, açık, anlaşılır ve tatmin edici olması, hükme varılırken neden, nasıl, hangi hukuki sebeplerin ve hangi delillerin dikkate alındığının gösterilmesi gerekmektedir.
Gerekçeli kararın tebliğini sağlamak kimin görevi?
(3) Sicil memurunun görevleri şunlardır: (a) Mahkeme yazı işleri müdürlüğünün çalışmalarını denetlemek. (b) Gerekçeli kararın talep üzerine tebliğ edilmesini sağlamak.
Gerekçeli karar sicile işler mi?
Bu kararın verildiği davanın olguları, gerekçeleriyle birlikte kayda geçirilmelidir. Kusurun bulunmadığı durumlarda, bu karar tutanağa geçirilmez. Yargılama aşaması, ceza davasının en önemli aşamalarından biridir.
Gerekçeli kararı kim yazar?
Ceza yargılamasında gerekçeli kararı kimin yazacağına dair bir düzenleme yoktur. Ancak uygulamada gerekçeli karar davaya bakan hakim tarafından yazılmaktadır.
Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?
5271 sayılı Kanunun 18. maddesiyle değiştirilen hüküm ve 273. maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, tarafların temyiz süresi, hükmün ve gerekçelerinin tebliğ tarihinden itibaren bir haftadan iki haftaya çıkarılmıştır.
Mahkeme gerekçeli karar kaç günde yazılır?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 294. maddesine göre, özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli karar yazılması gerekmektedir. Uygulamada bu süreye çoğu zaman uyulmadığını görsek de, bazı dosyalarımızda gerekçeli kararların bir aylık sürenin dolmasından önce yazıldığını görmekteyiz.
Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli karar yazıldı sonucu nasıl öğrenebilirim?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
E-devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?
Davacı dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde, davanın konusunu oluşturan olayla ilgili olarak hâkimin karar verdiğini ve dosya durumunun kesinleştiğini belirterek davayı kapattığını anlamalıdır.