Kiracı evi kardeşine devredebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun “Kullanma Hakkının Alt Kiraya Verilmesi ve Devri” başlıklı 322. maddesinde şöyle denilmektedir: Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına alt kiraya verebileceği gibi, kiralayanın aleyhine bir değişiklik yaratmamak kaydıyla kullanma hakkını da başkasına devredebilir.
Kiracı evi ailesine verebilir mi?
HAYIR. Kiralanan mülk bir aile konutuysa, kira sözleşmesini feshetmek için eşin onayı yalnızca kiracı için gereklidir. Ev sahibi için böyle bir yükümlülük yoktur.
Kira sözleşmesini ev sahibinin kardeşi yapabilir mi?
Bu maddeye göre, ev sahibi, kiracının kendisi, eşi, soyundan gelenler, ataları veya yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu biri varsa, evi boşaltmasını isteyebilir. Ev sahibinin kardeşi de yasal bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilebilir.
Kiracı yanına başka birini alabilir mi?
Kira sözleşmelerinde, kiracının kiralanan mülkü alt kiraya verme yetkisi, normal kira sözleşmeleri ile daire/kapsanan iş yeri kira sözleşmeleri arasında farklılık gösterir. Normal kira sözleşmelerinde, kiracı ev sahibinin izni olmadan başka bir kişinin kiralanan dairede yaşamasına izin verebilir.
Kardeş kardeşe ev devredebilir mi?
Kardeşler arasında hisse devri yapılırken noter onayı gerekmez. Ancak bu devrin geçerli olması için tüm mirasçıların imzasının bulunduğu yazılı bir sözleşme gereklidir. Bu sözleşme Türk Medeni Kanunu’nda miras payının devri sözleşmesidir.
Kiracı evi başkasına verirse ne olur?
Kiracı imzalanan kira sözleşmesini ihlal edip mülkü başka bir kişiye kiraya verirse, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Özellikle sözleşmede alt kiralama yasağı varsa ve kiracı yine de mülkü başka bir kişiye kiraya veriyorsa, bu hukuka aykırı bir eylemdir.
Kiracı evi göstermiyorsa ne yapılır?
Mahkeme, ev sahibinin ve kiracının çıkarlarını göz önünde bulundurarak, ev sahibinin evi denetleme hakkını kullanabileceği gün ve saatleri belirler. Kiracınız hala evi göstermiyorsa, icra talebinde bulunabilir ve icra makamlarının yardımıyla mahkeme kararının uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibi bir yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracıyı işten çıkarabilir mi? Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ev sahibi sadece kira sözleşmesi sona erdiği için kiracıyı işten çıkaramaz. Kiracı isterse kira sözleşmesinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir.
Kiracı aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile konutu kayıtlarının yaptırılması için eşlerden biri, diğer eşin muvafakati ile aile konutu belgesi ve mahalle muhtarının evlilik cüzdanını ibraz ederek taşınmazın bulunduğu yerin tapu müdürlüğüne başvuruda bulunmak suretiyle aile konutu kayıtlarını yaptırabilir.
Ev sahibi kardeşi için kiracıyı çıkarabilir mi?
Yeni ev sahibi kiracısını nasıl tahliye eder? Yeni ev sahibi; kendisi, eşi, altsoyu, ataları veya kardeşlerinin eve ihtiyacı varsa, evi edindiği tarihten itibaren bir ay içinde ihtarname çekerek kiracıyı tahliye eder ve edindiği tarihten itibaren altı ay sonra tahliye davası açar.
Ev sahibi dışında biri kira sözleşmesi yapabilir mi?
Bazı durumlarda, ev sahibi mülk sahibi değil, üçüncü bir kişidir ve başkasına ait olan mülk için bir kira sözleşmesi imzalanır. Böyle bir sözleşme yasal olarak geçerlidir. Ev sahibi ve mülkün sahibi aynı kişi olmak zorunda değildir. Ev sahibi, mülk sahibinden başka bir kişi de olabilir.
Kiracıyı çıkarınca kaç yıl kiraya veremez?
Zorunluluktan dolayı boşaltılan taşınmazın, kiracıdan başkasına kiraya verilmesi üç yıl geçmedikçe yasaktır (TBK m. 355). Ev sahibi alt kiraya verme yasağına aykırı davranırsa, kiracı haksız tahliye nedeniyle uğradığı zararın tazminini talep etme hakkına sahiptir.
Kiracı evi annesine verebilir mi?
Daire kira sözleşmeleri ve kapsam dahilindeki işyerleri için kira sözleşmelerinde kiracı, kiralanan taşınmazı ev sahibinin yazılı izni olmadan üçüncü kişilere kiralayamaz veya kullanma hakkını devredemez. Alt kiracı, kiralanan taşınmazı kiracıya sağlanandan farklı bir şekilde kullanırsa, kiracı ev sahibine karşı sorumludur.
Kiraladığım evde arkadaşım oturabilir mi?
Sıradan kira sözleşmelerinde kiracı, ev sahibinin izni olmaksızın kiralanan taşınmazda başka bir kişinin yaşamasına izin verebilir. Ancak bu işlemde kiracı, kiralanan taşınmazı değiştirmemek ve ev sahibine zarar vermeyecek bir devir yapmakla yükümlüdür.
Kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu nedir?
Sadece “kira ödenmemesi” veya “kira süresinin dolması” durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmenin en kolay yolu olan mahkeme kararı olmadan icra takibine başvurabilir. Ev sahibi, icra dairesi aracılığıyla mahkemeye gitmeden kiracının kira sözleşmesini feshetmenin en kolay yolunu sunar.
Evi kardeşime satarsam kiracıyı çıkarabilir mi?
Başka bir deyişle, ev sahibi evi satarsa, yeni ev sahibinin bunu yapmak için meşru nedenleri olmadığı sürece kiracının evi terk etmesi gerekmez. Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye edebilmesi için, kiralanan mülkün kendisi, eşi, soyundan gelenler, üstsoyundan gelenler veya kanunen bakımından sorumlu olduğu diğer kişiler için gerekli bir ev veya iş yeri olması gerekir.
Kira kontratı 2 kişi üzerine olur mu?
Kira sözleşmesi iki kişi için olabilir mi? Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesi mal sahibi ve kiracı arasındadır. Ancak, iki ortak bir daire veya iş yeri kiraladığında, bazen sözleşme sayfasında iki isim görünebilir.
Kiracının devir hakkı var mı?
Türk Borçlar Kanunu’nun 323. maddesinin “Kira Sözleşmesinin Devri” alt başlığı altındaki hükmüne göre: Kiracı, ev sahibinin yazılı onayını almadıkça kira sözleşmesini başkasına devredemez. Ev sahibi, çalışma alanlarının kiraya verilmesi durumunda haklı bir sebep olmadıkça bu onayı almaktan kaçınamaz.
Kiracı evini devredebilir mi?
Kiracı kiraladığı taşınmazı başkasına devredebilir. Kiracı, kiralanan taşınmaza zarar vermemek şartıyla kiralanan taşınmazı devretme hakkına sahiptir. Bunun için taşınmaz mal sahibinden yazılı izin alınması gerekir. Kiracıların dairenin yöneticisi olmaları mümkündür.